Wróć   Forum Psiakość – uroki życia z psem > Różności > Psiakostka w sosie własnym - Kącik kuchenny > Działy tematyczne > Sałatki, surówki i przetwory warzywne

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Tryb wyświetlania
Przeczytany 10-10-2008, 20:16   #1
Szemrana
Małgorzata
 
Szemrana's Avatar
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 8 367
Wyślij wiadomość przez GG do Szemrana
Domyślnie Buraczki na zimę - rewelacja :)

W tym roku też zrobię, bo fantastycznie smakują.
Ubiegłoroczna porcja z 30 kg buraków zniknęła jak przeciąg w ciągu 3 zimowych miesięcy. Pojadano do obiadu, do kanapek i widelcem wprost ze słoików.

Podaję przepis prosty jak budowa cepa

6 kg buraków
6 dużych cebul
3 duże ząbki czosnku

Zalewa:
6 szklanek wody
2 szklanki octu 10 % )
3 łyżki soli
3 szklanki cukru
15 ziarnek pieprzu
15 ziarnek ziela angielskiego
10 gożdzików
10 liści laurowych


Buraki ugotować (z odrobiną octu dla zachowania koloru) , obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Cebulę drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę.

Warzywa zalać gorącą zalewą octową (najpierw wyjąć przyprawy) i zostawić na 24 godziny.
Nie trzeba ich chować do lodówki, nie zepsują się.
Potem odsączyć na sitku, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 min.

Pozostały sok wlewam do małych słoiczków i też pasteryzuję.
Sok nadaje się świetnie na barszcz.


ps.
jak jeszcze dodam, ze buraczyska po ugotowaniu machina elepstryczna za mnie ściera to okazuje się, że właściwie robota jest przy owych buraczkach żadna.
Smacznego
__________________
Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić.
Szemrana jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 11-10-2008, 00:24   #2
Evelina
Administrator
 
Evelina's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Podparyżewo
Posty: 10 067
Domyślnie

Musze spróbować.
__________________

Evelina jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 11-10-2008, 01:17   #3
Szemrana
Małgorzata
 
Szemrana's Avatar
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 8 367
Wyślij wiadomość przez GG do Szemrana
Domyślnie

nie próbuj !
Rodzina zażąda co roku nowej porcji słoików
__________________
Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić.
Szemrana jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 29-10-2008, 22:06   #4
Evelina
Administrator
 
Evelina's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Podparyżewo
Posty: 10 067
Domyślnie

Cytat:
Napisał Szemrana Zobacz post
nie próbuj !
Rodzina zażąda co roku nowej porcji słoików
No i stalo sie.
Właśnie zrobilam takie buraczki na probe, z 2 kg burakow.
Powinny teraz postać 24 godziny, ale... dziwnie znikają
__________________

Evelina jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 30-10-2008, 21:11   #5
Evelina
Administrator
 
Evelina's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Podparyżewo
Posty: 10 067
Domyślnie

Przynoszę kolejny raport z buraczkowego frontu.
Zgodnie z przepisem powinnam dzisiaj owe buraczki wepchnąć do słoików, ale zostało ich tyle co kot napłakał
__________________

Evelina jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 30-10-2008, 21:36   #6
Szemrana
Małgorzata
 
Szemrana's Avatar
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 8 367
Wyślij wiadomość przez GG do Szemrana
Domyślnie

prawda ?

Są doskonałe
__________________
Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić.
Szemrana jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 30-10-2008, 22:09   #7
Evelina
Administrator
 
Evelina's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Podparyżewo
Posty: 10 067
Domyślnie

Cytat:
Napisał Szemrana Zobacz post
prawda ?

Są doskonałe
Zdecydowanie polecam i użyć, jeśli ktoś ma możliwość, octu winnego albo aromatyzowanego np szalotką.
__________________

Evelina jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 21-11-2008, 11:04   #8
Evelina
Administrator
 
Evelina's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Podparyżewo
Posty: 10 067
Domyślnie

Nie dalo rady, musialam je zrobić drugi raz. Tym razem z 4 kg burakow.
Cytat:
Napisał Szemrana Zobacz post
jak jeszcze dodam, ze buraczyska po ugotowaniu machina elepstryczna za mnie ściera to okazuje się, że właściwie robota jest przy owych buraczkach żadna.
Smacznego
Tylko mi nie mów, ze to żadna robota
Pół kuchni musiałam myć, bo wszędzie miałam soczek z buraczków
__________________

Evelina jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 21-11-2008, 14:01   #9
Zorlis
 
Zorlis's Avatar
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Posty: 7 500
Wyślij wiadomość przez GG do Zorlis
Domyślnie

A ja znów spytam... Można bez czosnku i cebuli...?
Zorlis jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 21-11-2008, 14:15   #10
cuciola
 
cuciola's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Pavia-(Italy) kiedys Katowice
Posty: 315
Wyślij wiadomość przez GG do cuciola
Domyślnie

..i jak pasteryzowac sloiki zeby buraczki przetrwaly? bo ja nigdy nic w sloiczkach jeszcze nie robilam
__________________
cuciola jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 19-12-2008, 01:46   #11
Borsaf
 
Zarejestrowany: Nov 2007
Posty: 508
Domyślnie

Ja podpowiem...buraczki gotuję zawsze w szybkowarze...nie przypala sie i szybko są miekkie
Borsaf jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 19-12-2008, 11:57   #12
asher
Już bez Burków :(
 
asher's Avatar
 
Zarejestrowany: Aug 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 2 210
Domyślnie

O rany, uwielbiam buraki, na pewno wypróbuję przepis! Tylko zaeksperymentuję i nie dodam goździków, za którymi z kolei nie przepadam.

Dwa pytania:
- jakprzygotowac zalewę, trzeba ją gotować, czy tylko podgrzać?
- jak wygląda pasteryzowanie?
__________________
Śpijcie, kochane Burki (')
Burkowa galeria
asher jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 03-08-2009, 20:07   #13
jovanna
Moderator
 
jovanna's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Posty: 6 803
Wyślij wiadomość przez GG do jovanna Wyślij wiadomość przez Yahoo do jovanna Wyślij wiadomość przez Skype do jovanna
Domyślnie

Cytat:
Napisał Szemrana Zobacz post
Buraki ugotować (z odrobiną octu dla zachowania koloru) , obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Cebulę drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę.

Warzywa zalać gorącą zalewą octową (najpierw wyjąć przyprawy) i zostawić na 24 godziny.

Pytanko, czy cebule i czosnek tez wrzucamy do zalewy ? Czy w stanie surowym do burakow ?
Jak dlugo gotowac ta zalewe ? 5 minut ?
__________________


jovanna jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 05-08-2009, 02:23   #14
jovanna
Moderator
 
jovanna's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Posty: 6 803
Wyślij wiadomość przez GG do jovanna Wyślij wiadomość przez Yahoo do jovanna Wyślij wiadomość przez Skype do jovanna
Domyślnie

zrobilam sa pyszne
__________________


jovanna jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 20-08-2009, 03:08   #15
Szemrana
Małgorzata
 
Szemrana's Avatar
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 8 367
Wyślij wiadomość przez GG do Szemrana
Domyślnie

jovanna - wcale się nie dziwię, że smakują.
Ja już dawna robię te buraczydła w ilościach hurtowych.
Zjadamy je nie tylko do obiadów ale pojada się je same.
Trudno im się oprzeć.

A ja dopiero tu zajrzałam.
Własciwie to jakby się nie zrobiło będzie dobrze

Ja cebulę i czosnek dodaję do startych buraków.
Natomiast zalewę gotuję z przyprawami. Gotuję ją króciótko.
__________________
Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić.
Szemrana jest wylogowany/a   Zacytuj
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Tryb wyświetlania

Zasady pisania postów
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać postów
Nie możesz wysyłać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Wł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum


.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:58.


Powered by: vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.