Wróć   Forum Psiakość – uroki życia z psem > Galeria > Poradniki > Różne

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Tryb wyświetlania
Przeczytany 05-08-2008, 15:45   #46
Kinia
ta co męczy psa...;)
 
Kinia's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Cieszyn
Posty: 3 527
Wyślij wiadomość przez GG do Kinia Wyślij wiadomość przez Yahoo do Kinia Wyślij wiadomość przez Skype do Kinia
Domyślnie

Asia: Ja też mam ten problem dlatego nie daje napisów...
__________________

Małe drzewko w WIELKIM lesie
Kinia jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 09-08-2008, 19:35   #47
figazmakiem
 
figazmakiem's Avatar
 
Zarejestrowany: Jun 2008
Posty: 514
Domyślnie

Znalazłam. Tytuł na wybranym klipie -> zmień animację tytułową -> tytuły, jeden wiersz -> napis. Jestem z siebie dumna. )
__________________
Asia&Forrest


figazmakiem jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 20-09-2008, 11:59   #48
fantka
skyeofan(t)ka
 
fantka's Avatar
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Wrocław
Posty: 6 152
Domyślnie

A ja znów potrzebuję pomocy. Muszę skompresować filmik z aparatu z rozszerzeniem avi. Nie wiem jakim programem to zrobić.
Na tym wątku znalazłam tylko jak radzić sobie z You Tube, a ja wgrywam na photobucketa i tam w opcjach nic takiego nie ma.
Pewnie znalazłabym jakiś programik w necie, ale wolałabym, żeby ktoś mi go wskazał i poprowadził za rączkę. Nie jest to moje wygodnictwo, tylko niestety kompletna bezradność umysłowej blondynki.
Proszę o pomoc i jak najbardziej klarowne wytłumaczenie.
__________________

fantka jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 20-09-2008, 13:17   #49
Baskomaniak
 
Baskomaniak's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 1 667
Domyślnie

Cytat:
Napisał fantka Zobacz post
A ja znów potrzebuję pomocy. Muszę skompresować filmik z aparatu z rozszerzeniem avi. Nie wiem jakim programem to zrobić. ...
Nie wiem o co Ci chodzi. Przecież filmik z aparatu jest już skompresowany Chcesz go jeszcze bardziej skompresować? To co z niego wtedy zostanie...
__________________
Baskomaniak jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 20-09-2008, 13:22   #50
fantka
skyeofan(t)ka
 
fantka's Avatar
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Wrocław
Posty: 6 152
Domyślnie

No właśnie ten problem, że nie jest. Ma 187 MB choć trwa zaledwie 3 min. Przez przypadek nagrany na najlepszej jakości.

Edit: Już nieaktualne, przerobiłam w Movie Makerze.
__________________


Ostatnio edytowane przez fantka; 20-09-2008 o 13:58
fantka jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 20-09-2008, 14:07   #51
Baskomaniak
 
Baskomaniak's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 1 667
Domyślnie

Cytat:
Napisał fantka Zobacz post
No właśnie ten problem, że nie jest. Ma 187 MB choć trwa zaledwie 3 min. Przez przypadek nagrany na najlepszej jakości.
No to masz materiał w dobrej jakości. Gdyby był bez kompresji, to w takim pliku zmieściłoby się tylko 3 sekundy

Widzę, że już nieaktualne...



P.S.
Mając materiały filmowe w takiej dobrej jakości rozważyłbym możliwość zachowania ich dla zbiorczej płyty DVD. Po dużej kompresji stracą tak bardzo, że nie będzie to już później miało sensu, bo nie da się przywrócić ich pierwotnej jakości.
__________________
Baskomaniak jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 20-09-2008, 14:39   #52
fantka
skyeofan(t)ka
 
fantka's Avatar
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Wrocław
Posty: 6 152
Domyślnie

Cytat:
Napisał Baskomaniak Zobacz post
No to masz materiał w dobrej jakości. Gdyby był bez kompresji, to w takim pliku zmieściłoby się tylko 3 sekundy

Widzę, że już nieaktualne...



P.S.
Mając materiały filmowe w takiej dobrej jakości rozważyłbym możliwość zachowania ich dla zbiorczej płyty DVD. Po dużej kompresji stracą tak bardzo, że nie będzie to już później miało sensu, bo nie da się przywrócić ich pierwotnej jakości.
Dzięki Basko za podpowiedź. To rzecz warta zapamiętania. Lecę znów przestawić aparat na najlepszą jakość. Faktycznie warto mieć porządne oryginały, a przeróbka, przecież nie trwa tak długo.
__________________

fantka jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 20-09-2008, 22:08   #53
Baskomaniak
 
Baskomaniak's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 1 667
Domyślnie

Cytat:
Napisał fantka Zobacz post
Dzięki Basko za podpowiedź. To rzecz warta zapamiętania. Lecę znów przestawić aparat na najlepszą jakość. Faktycznie warto mieć porządne oryginały, a przeróbka, przecież nie trwa tak długo.
I tak trzymaj. Ceny nośników są dziś tak niewielkie, że nie warto wyrzucać tego co dziś jest w dobrej jakości. Wprawdzie za kilka lat będzie "mizerotą techniczną", jednak to dopiero wówczas docenisz, że warto było zachować choć tą mizerotę, zwłaszcza, że z czasem będzie nabierać wartości jak dziś stare rodzinne fotografie sprzed 100 lat
__________________
Baskomaniak jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 30-09-2008, 13:01   #54
madziasto4
i brytany
 
madziasto4's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Gdynia
Posty: 15 207
Wyślij wiadomość przez GG do madziasto4
Domyślnie

Cytat:
Napisał fantka Zobacz post
No właśnie ten problem, że nie jest. Ma 187 MB choć trwa zaledwie 3 min. Przez przypadek nagrany na najlepszej jakości.

Edit: Już nieaktualne, przerobiłam w Movie Makerze.
Mam podobny problem. Film nagrany kamerą, zgrany na dysk w formacie .wmv, po małym obrobieniu w Movie Makerze całość trwa około 6 minut i ma 96,1 MB.
I jak ja mam to na serwer wrzucić...
__________________
Magda, Toro & Zoom www.eltorado.pl
madziasto4 jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 30-09-2008, 15:37   #55
fantka
skyeofan(t)ka
 
fantka's Avatar
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Wrocław
Posty: 6 152
Domyślnie

Na photobucket do 100 MB możesz wrzucić, tylko trochę to potrwa. A nie masz w Movie Makerze opcji określenia wielkości pliku jaki chcesz otrzymać na wyjściu?
__________________

fantka jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 30-09-2008, 16:46   #56
madziasto4
i brytany
 
madziasto4's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Gdynia
Posty: 15 207
Wyślij wiadomość przez GG do madziasto4
Domyślnie

Może i mam taką opcję, ale nie mogę jej znaleźć
__________________
Magda, Toro & Zoom www.eltorado.pl
madziasto4 jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 30-09-2008, 17:54   #57
fantka
skyeofan(t)ka
 
fantka's Avatar
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Wrocław
Posty: 6 152
Domyślnie

Podczas zapisywania pliku pojawia się okno z dyspozycją - zapisz w jakości najlepszej dla mojego komputera, a poniżej jest - więcej opcji - klikasz w to i możesz wybrać wielkość pliku.
__________________

fantka jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 30-09-2008, 23:16   #58
madziasto4
i brytany
 
madziasto4's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Gdynia
Posty: 15 207
Wyślij wiadomość przez GG do madziasto4
Domyślnie

Dzięki, dojrzałam tę opcję, kiedyś się przyda.
A filmik już na serwerze, faktycznie okropnie długo to szło, ale ostatecznie się załadowało
__________________
Magda, Toro & Zoom www.eltorado.pl
madziasto4 jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 22-05-2009, 20:48   #59
Kinia
ta co męczy psa...;)
 
Kinia's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Cieszyn
Posty: 3 527
Wyślij wiadomość przez GG do Kinia Wyślij wiadomość przez Yahoo do Kinia Wyślij wiadomość przez Skype do Kinia
Domyślnie

Właśnie mam pierwszy poważny problem z WMM... Jakiś czas go nie używałam bo miałam Pinnacle studio ale już straciło ważność.
Impruje film do WMM tak jak zawsze i wgrywa mi go w czterech częściach(kiedyś już się tak robiło). To jestem w stanie przeżyć ale ostatnia część nie jest cała, tzn jest tylko do pewnego momentu i koniec.Na dodatek to jest najważniejszy moment na filmie...
Dodam, że odtwarzając nie przerobiony film WMP jest w całości.
Pomoże ktoś?
__________________

Małe drzewko w WIELKIM lesie
Kinia jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 22-05-2009, 21:18   #60
Baskomaniak
 
Baskomaniak's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 1 667
Domyślnie

Cytat:
Napisał Kinia Zobacz post
Właśnie mam pierwszy poważny problem z WMM... Jakiś czas go nie używałam bo miałam Pinnacle studio ale już straciło ważność.
Impruje film do WMM tak jak zawsze i wgrywa mi go w czterech częściach(kiedyś już się tak robiło). To jestem w stanie przeżyć ale ostatnia część nie jest cała, tzn jest tylko do pewnego momentu i koniec.Na dodatek to jest najważniejszy moment na filmie...
Dodam, że odtwarzając nie przerobiony film WMP jest w całości.
Pomoże ktoś?
Pinnacle Studio jest dużo bardziej zaawansowanym programem do obróbki video od WMM. Oglądając zmontowany film w oknie podglądu Pinnacle wszystko jest w pełnej harmonii. Przygotowany w nim projekt powinien zostać zapisany do postaci wynikowego (finalnego) pliku video wybranego spośród wielu dostępnych formatów. Jeśli ta operacja nie została wykonana, to swobodny dostęp masz jedynie do plików źródłowych, które były wykorzystane w projekcie Pinnacle Studio. W Twoim przypadku jest to ten "nie przerobiony" plik.
Wprawdzie są edytory potrafiące odtwarzać takie szczątkowe pliki, to już z ich spójnością może być problem. Zapewne tak właśnie jest z edytorem WMM, chociaż, określenie WMM edytorem, to trochę za dużo na ten zintegrowany z okienkami program. To tak, jakby systemowego Paint'a nazwać edytorem grafiki...
O ile to możliwe proponuję przywrócić Pinnacle Studio i wyeksportować projekt do jakiegoś spójnego pliku video. Może się jednak okazać, że przywrócony edytor nie odzyska łączności ze zrenderowanymi plikami tymczasowymi, jeśli te zostały podczas deinstalacji w ogóle zachowane. Najprawdopodobniej czeka Cię jednak cała zabawa w montaż od początku.


dodane:
Musisz wiedzieć, że WMM ma pewne ograniczenia. Nie znam ich dokładnie, bo ten program omijam wielkim łukiem, ale spotkałem się u kogoś z problemem nagrania pokazu slajdów na DVD. W projekcie wszystko było OK, a na płytę nie nagrywało się do końca. Przyczyna tkwiła w max ilości slajdów w projekcie. Nie pamiętam jaka to była wartość, ale nagrywało tylko tyle i koniec. Być może w trybie video również są jakieś ograniczenia. Z "darmowcami" tak już jest
__________________
Baskomaniak jest wylogowany/a   Zacytuj
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Tryb wyświetlania

Zasady pisania postów
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać postów
Nie możesz wysyłać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Wł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum


.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:56.


Powered by: vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.