Cytat:
Napisał wredzia
A tak właściwie to odwiedziłam to forum, bo szukam legowiska i kompletnie nie wiem jaki wybrać rozmiar. Czy ktoś tutaj mógłby mi doradzić? Mój Roki zawsze spał na łóżku lub fotelu, ale teraz już nie ma mowy żeby tak wysoko wskoczył, a nie mogę patrzeć jak śpi na twardej podłodze (na łokciach zrobiły mu się modzele). Poradźcie coś, proszę Dajcie znać na jakich posłaniach śpią Wasze psiaki.
|
Svietka co prawda jest innej kategorii wagowej (50+

), ale właśnie dlatego temat spania na twardej podłodze mamy odpracowany. Mogę polecić legowiska ortopedyczne, koniecznie z pianki termoplastycznej, w rozmiarze takim, żeby płaska powierzchnia pozwalała psu na swobodne spanie na boku z wyciągniętymi łapami. To ważne przy różnych fasonach, np. typu sofa. Kupujesz legowisko np. 110x90 a dostajesz efektywnie 100x70 i pies już nie może spać komfortowo wyciągnięty. Po różnych próbach najlepiej sprawdza się dla Kudłatej płaski, prostokątny materac grubości 6 cm, na którym leży drybed. Początkowo miałam obawy, co do tej grubości, ale mimo wagi psa materac nie "spłaszcza się" do zera
Od niedawna mamy również (w innym pomieszczeniu) leżankę z kordury na nóżkach. Kordua naciągnięta jest na metalowy, chromowany stelarz z rurek, na którym również kładę drybed. Jest miękko i jest izolacja od podłogi. Początkowo Svietka nie chciała zaakceptować niestabilnej powierzchni, ale po kilku dniach zdecydowała, że woli jednak leżankę niż kafle. Starzeje się, czy co?