Wróć   Forum Psiakość – uroki życia z psem > Galeria > Poradniki > The GIMP

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Tryb wyświetlania
Przeczytany 20-11-2007, 11:38   #1
APSA
bez Puni...
 
APSA's Avatar
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Posty: 315
Domyślnie Podpis

Proste pytanie:
jak zrobić w Gimpie podpis?

I bardziej skomplikowane:
Jak zrobić podpis, który można potem wklejać automatycznie?
W PS-ie jest użyteczna opcja - można zaprogramować ciąg czynności i przypisać mu klawisz funkcyjny. W ten sposób obróbka niektórych zdjęć sprowadza się do naciśnięcia dwóch przycisków (pierwszy na zmniejszenie zdjęcia do 640x480 i drugi na dodanie podpisu). Czy w Gimpie też się tak da?
__________________
Apsowe zoo . WWW - psy z palucha
APSA jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 22-11-2007, 17:44   #2
Evelina
Administrator
 
Evelina's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Podparyżewo
Posty: 10 206
Domyślnie

Cytat:
Napisał APSA Zobacz post
Proste pytanie:
jak zrobić w Gimpie podpis?
Ladne mi proste pytanie.
Wszystko zalezy jaki efekt chcesz na banerze osiagac ?
Podsuwam linka do calego zestawu najtozniejszych tutoriali. Moze cos Cie zainspiruje ?
http://www.gimpuj.info/index.php?action=tutoriale
http://www.maniooo.pl/tutoriale.php

Cytat:
Napisał APSA Zobacz post
I bardziej skomplikowane:
Jak zrobić podpis, który można potem wklejać automatycznie?
W PS-ie jest użyteczna opcja - można zaprogramować ciąg czynności i przypisać mu klawisz funkcyjny. W ten sposób obróbka niektórych zdjęć sprowadza się do naciśnięcia dwóch przycisków (pierwszy na zmniejszenie zdjęcia do 640x480 i drugi na dodanie podpisu). Czy w Gimpie też się tak da?
Yyy, musze poszukac
Bo odpowiedzi, tak z mety nie znam.
__________________

Evelina jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 22-11-2007, 18:03   #3
APSA
bez Puni...
 
APSA's Avatar
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Posty: 315
Domyślnie

Cytat:
Napisał Evelina Zobacz post
Ladne mi proste pytanie.
Wydawało mi się proste
Ale widzę, że jest dwuznaczne, więc doprecyzuję:
Jak zrobić podpis na zdjęciu?

Tutoriale przejrzę ,na pewno mi się przyda
__________________
Apsowe zoo . WWW - psy z palucha
APSA jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 22-11-2007, 18:21   #4
Marta i Wika
Kundloklikacz
 
Marta i Wika's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Posty: 672
Domyślnie

Są różne Gimpy. W tym co ja mam, nie da się ustawić automatu. Chyba
Do podkręcania zdjęć mam fajny darmowy program PhotoFiltre. I tam sie da zrobic automat.

APSA, a co Ty robisz na zakazanym forum?
Marta i Wika jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 22-11-2007, 20:37   #5
APSA
bez Puni...
 
APSA's Avatar
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Posty: 315
Domyślnie

Cytat:
Napisał Marta i Wika Zobacz post
APSA, a co Ty robisz na zakazanym forum?
Zadaję trudne pytania
A Ty?
__________________
Apsowe zoo . WWW - psy z palucha
APSA jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 29-07-2008, 17:08   #6
Czort
PSYcholi 3
 
Czort's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2008
Miasto: ok JG/Wrocław
Posty: 275
Wyślij wiadomość przez GG do Czort
Domyślnie

No to ja z takim głupim pytaniem, ale nie mam pojęcia. Jak zrobić by obrazek w podpisie był odnośnikiem do jakiejś strony?
__________________
Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji- M.T.
Czort jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 29-07-2008, 18:34   #7
Baskomaniak
 
Baskomaniak's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 1 667
Domyślnie

Cytat:
Napisał Czort Zobacz post
No to ja z takim głupim pytaniem, ale nie mam pojęcia. Jak zrobić by obrazek w podpisie był odnośnikiem do jakiejś strony?
W okienku edycji zaznaczasz adres obrazka razem ze znacznikami [img][/img] i klikasz w ikonkę . W otwartym oknie wklejasz (lub wpisujesz) adres, do którego ma kierować obrazek i klikasz OK. To wszystko
__________________
Baskomaniak jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 29-07-2008, 20:04   #8
Loona
Moderator
 
Loona's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Pabianice
Posty: 32 046
Domyślnie

Albo możesz ręcznie wpisać:

[url=adres wątku][img]adres banerka[/img][/ url] - bez spacji
Loona jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 29-07-2008, 23:37   #9
Czort
PSYcholi 3
 
Czort's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2008
Miasto: ok JG/Wrocław
Posty: 275
Wyślij wiadomość przez GG do Czort
Domyślnie

Dziękuję Wam
No to teraz będę wiedzieć haha
__________________
Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji- M.T.
Czort jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 06-12-2008, 19:41   #10
Jurek
 
Jurek's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Opolskie
Posty: 1 088
Wyślij wiadomość przez GG do Jurek
Domyślnie

Apsa, "jak zrobić w Gimpie podpis?" jeśli pytanie dalej jest aktualne to:
ja mam plik z moim podpisem (render) na przeźroczystym tle, zaznaczam wszystko- kopiuj, i wklejam na nową warstwę w pliku w którym coś robię, sposób nieautomatyczny, ale taki znam.
Jurek jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 07-12-2008, 12:37   #11
APSA
bez Puni...
 
APSA's Avatar
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Posty: 315
Domyślnie

Dzięki, o to mi właśnie chodziło
__________________
Apsowe zoo . WWW - psy z palucha
APSA jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 08-12-2008, 01:53   #12
Jurek
 
Jurek's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Opolskie
Posty: 1 088
Wyślij wiadomość przez GG do Jurek
Domyślnie

Jako mało wtajemniczony Gimp-fan (jak ja lubię ten program) cieszę się, że się przydało
Jurek jest wylogowany/a   Zacytuj
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Tryb wyświetlania

Zasady pisania postów
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać postów
Nie możesz wysyłać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Wł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum


.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:31.


Powered by: vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.