Wróć   Forum Psiakość – uroki życia z psem > Galeria > Poradniki > The GIMP

Notatka

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Tryb wyświetlania
Przeczytany 11-02-2008, 18:22   #1
Borsaf
 
Zarejestrowany: Nov 2007
Posty: 508
Domyślnie Jak "zgubic tło w GIMPie?

Pytanie, jak w tytule. Chciałam to białe tło zlikwidować w avatarku. Wpisałam fote go GIMPa, powieliłam warstwę i zabrałam sie za gumkę. Tu juz miałam schody bo za bardzo nie umiałam ustawic średnicy pedzla gumki....chyba ta skalą trzeba? Zrobiłam skala malutki pedzelek ale mi wycieralo troszku za powierzchownie. Nic to, bylam uparta...
Potem CtrC, nowa warstwa,CtrV i zakotwiczyłam. Otrzymałam samego Regonika w kwiatkach na przezroczystym tle. Tak chciałam. Teraz chciałam wyrzucic do kosza obie warstwy niższe i...nie mogę. Warstwa tło, pierwsza, mimo klikania dwukrotnego nie chce sie zmienic na warstwę zwykłą, czyli nie moge jej do kosza wyrzucić. W Photoshopie tak własnie zrobiłam ale tam stanęłam na zapisie....nie znalazłam formatu GIF, a JPG nie obsluguje przeźroczystości.
Tym sposobem Regonik nadal jest na białym tle, a bedzie napewno ładniej wygladał w samych kwiatkach...pomóżcie
Borsaf jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 11-02-2008, 18:33   #2
Baskomaniak
 
Baskomaniak's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 1 667
Domyślnie

Proszę:

http://img262.imageshack.us/img262/8176/xxxxxxxlw1.gif

__________________
Baskomaniak jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 11-02-2008, 20:05   #3
Borsaf
 
Zarejestrowany: Nov 2007
Posty: 508
Domyślnie

Dziekuje, Baskomaniak Wstawiłam ten "swój"...w PS go zrobiłam...poczytałam rózniaste tutki i...wydzieliłam filtrem! A ja sie przedtem lassem bawiłam Ten format tez w PS istnieje, tylko jakos przeoczyłam przedtem
Swoja droga to nadal nie wiem jak sie w GIMPie z w-wy tło robi zwykła? Pewnie trza wejść w menu warstwy, a nie klikac dwa razy, jak w PS.
Malo jest tutków pod GIMPa... w PS jest tego duuużo.
Teraz za piekny podpis sie zabiorę
Borsaf jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 13-02-2008, 15:31   #4
nathaniel
buniosława
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Silesia
Posty: 992
Domyślnie

Bo Gimp jest niedoceniany
Polecam gimpuj.info fantastyczne tutki
__________________
http://gruuba.blox.pl
nathaniel jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 02-04-2008, 12:41   #5
APSA
bez Puni...
 
APSA's Avatar
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Posty: 315
Domyślnie

Mogłabym poprosić o przepis 'krok po kroku dla idioty' jak wyciąć coś z jednego obrazka i wkleić na drugi.
Chciałabym tego jelenia:


postawić tu na trawie:


W fotoszopie umiem, w GIMPie nie wiem nawet, jak zmazać tło, żeby było przezroczyste
__________________
Apsowe zoo . WWW - psy z palucha
APSA jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 03-04-2008, 21:02   #6
coztego
Psiakościanka
Administrator
 
coztego's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Śląsk
Posty: 9 109
Domyślnie

Cytat:
Napisał APSA Zobacz post
Mogłabym poprosić o przepis 'krok po kroku dla idioty' jak wyciąć coś z jednego obrazka i wkleić na drugi.
Otwierasz obrazek z jeleniem, wybierasz narzędzie pt. magnetyczne lasso i zaznaczasz nim starannie całego jelenia. Następnie Edycja--> Kopiuj--> Wklej jako nowy. I już masz przezroczysty obrazek z jeleniem. W tym momencie widać ewentualne niedoskonałości wycinania, można je dopracować gumką. Jeśli jest taka potrzeba - skalujesz obrazek, żeby dopasować rozmiar jelenia do drugiego obrazka. Otwierasz drugi obraz, tworzysz na nim nową warstwę (Warstwa--> Nowa warstwa). W okienku obrazka z "przezroczystym jeleniem" klkasz "Edycja--> Kopiuj", w okienku z drugim obrazkiem klikasz "edycja--> wklej" i już masz jelenia na nowym obrazku. Kiedy przy kursorze pojawiają się strzałeczki, możesz przesuwać jelenia zanim go zakotwiczysz. Jak już zakotwiczysz (czyli klikniesz poza wklejonym obszarem), mozesz go przesuwać razem z warstwą, na której się znajduje przy użyciu narzędzia ze skrzyżowanymi strzałkami. I gotowe.
__________________
1% dla Fundacji Szara Przystań KRS: 0000288303
coztego jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 11-01-2009, 19:02   #7
Borsaf
 
Zarejestrowany: Nov 2007
Posty: 508
Domyślnie

Uff, tez muszę sie troszke w GIMPie podszkolić... W zeszłym roku pracowałam w tym programie ale potem zarzuciłam dla PS-a. Teraz ...zapomniałam jak robiłam napisy.
Klikam na A. klikam na tło, pokazuje sie okienko...tylko, dlaczego one taaakie ubogie? Gdzie sie ten cho...y tekst edytuje? Ja chce go sobie pogrubic znacznie, wydłużyc etc. W szopie to poprostu daje "swobodnie przekształc" i moge sobie rameczką ciągnąc do woli...albo styl i wybrzuszam, faluje tekst.
Siedze juz przed monitorem ze dwie godziny i szukam... Wszystko przez tą moja sklerozę

Istnieją fora związane z grafiką, między innymi GIMPuj...tylko...ja osobiście baaardzo nie lubię zadawac tam pytań. Czuję sie jak idiotka, mniej niz zero etc. jak otrzymuje odpowiedź typu...zajrzyj do narzędzi, do wyszukiwarki, wygoogluj sobie....
Jak nie chce sie komus odpowiadać to niech nie odpowiada ale niech wielkiego "profesora" nie struga. Pewnie, że takie podstawowe pytania mogą wkurzyć kogos zaawansowanego ale ja sobie bardzo dokładnie przypominam jak pytałam o koto-psa...czyli jak wkleić jedno zdjęcie na drugie? Długo to trwało zanim kliknęłam "zaznacz wszystko" i wtedy kopiuj..do schowka. Chyba właśnie tutaj, na PK mnie olśniło hihihi.
Ech...ide dalej przypominac sobie GIMPa. Wyobraźcie sobie, że JA...własnie JA mam nauczyć koleżankę z naszego uniwersytetu zrobic podpis w GIMPie
Borsaf jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 11-01-2009, 19:21   #8
coztego
Psiakościanka
Administrator
 
coztego's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Śląsk
Posty: 9 109
Domyślnie

Borsaf, tekst się edytuje przez dwukrotne kliknięcie ikonki T w palecie. A ewentualnie inne przekształcenia trzeba kombinować z operacjami na warstwach (to znaczy zmieniając warstwę tekstową), albo filtrami itp...
__________________
1% dla Fundacji Szara Przystań KRS: 0000288303
coztego jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 12-01-2009, 03:59   #9
Jurek
 
Jurek's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Opolskie
Posty: 1 088
Wyślij wiadomość przez GG do Jurek
Domyślnie

Cytat:
Napisał Borsaf Zobacz post
Uff, tez muszę sie troszke w GIMPie podszkolić... W zeszłym roku pracowałam w tym programie ale potem zarzuciłam dla PS-a. Teraz ...zapomniałam jak robiłam napisy.
Klikam na A. klikam na tło, pokazuje sie okienko...tylko, dlaczego one taaakie ubogie? Gdzie sie ten cho...y tekst edytuje? Ja chce go sobie pogrubic znacznie, wydłużyc etc. W szopie to poprostu daje "swobodnie przekształc" i moge sobie rameczką ciągnąc do woli...albo styl i wybrzuszam, faluje tekst.
Siedze juz przed monitorem ze dwie godziny i szukam... Wszystko przez tą moja sklerozę

Istnieją fora związane z grafiką, między innymi GIMPuj...tylko...ja osobiście baaardzo nie lubię zadawac tam pytań. Czuję sie jak idiotka, mniej niz zero etc. jak otrzymuje odpowiedź typu...zajrzyj do narzędzi, do wyszukiwarki, wygoogluj sobie....
Jak nie chce sie komus odpowiadać to niech nie odpowiada ale niech wielkiego "profesora" nie struga. Pewnie, że takie podstawowe pytania mogą wkurzyć kogos zaawansowanego ale ja sobie bardzo dokładnie przypominam jak pytałam o koto-psa...czyli jak wkleić jedno zdjęcie na drugie? Długo to trwało zanim kliknęłam "zaznacz wszystko" i wtedy kopiuj..do schowka. Chyba właśnie tutaj, na PK mnie olśniło hihihi.
Ech...ide dalej przypominac sobie GIMPa. Wyobraźcie sobie, że JA...własnie JA mam nauczyć koleżankę z naszego uniwersytetu zrobic podpis w GIMPie
Trochę znam Gimpuj, chciałem Ci znaleźć temat, ale nie podołalem, kiedyś udało mi się w You Tube znaleźć tutoriale/filmiki szkoleniowe do Gimp i PS,

Mój prymitywny sposób na napisy to: w Paint-cie na napisać napis wybrać czcionkę. Plik z napisem otworzyć w Gimp i zaznaczyć wg koloru, wyciąć, utworzyć nową warstwę (przeźroczystą) z renderem napisu można trochę pokombinować. Jest to sposób na zasadzie sznurka i kombinerek. Gimp ma dwa sposoby na napisy oba mi nie leżą. Mam teraz wersje 2.6 spróbuję z napisami jak dam radę to napiszę co i jak.
Czasem gimpowanie trochę przypomina szkolenie psa (z ilością powtórzeń)

Link do tutka z "tekstem"
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,5094.0.html
Jurek jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 13-01-2009, 09:29   #10
Borsaf
 
Zarejestrowany: Nov 2007
Posty: 508
Domyślnie

Jurek, dziekuje bardzo już sobie skopiowałam ten tutek na dysk. Założyłam w Wordzie teczke z tutkami do tekstu i co prostsze tam wklejam, żeby móc wrócic w razie potrzeby.
Ja mam GIMP 2.4, jeszcze tego nowego nie ściągnęłam...nie wiem, czy warto bo one, niektóre , są malo stabilne. Mój też wyskakuje nieraz z jakims błędem ale zwykle jak kończę pracę. Informuje, że cośtam i będzie zamkniety...nie przeszkadza mi to bo go własnie w tym momencie chciałam zamknąć hihihi.
Borsaf jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 13-01-2009, 14:45   #11
Jurek
 
Jurek's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Opolskie
Posty: 1 088
Wyślij wiadomość przez GG do Jurek
Domyślnie

Za mało znam 2.6 , różnicą jaką już zauważyłem jest "wspomaganie" przy ręcznym zaznaczaniu, trzeba trafić końcem zazn. w początek zaznaczania. jeżeli klikniesz punkt i następny punkt to Gimp połączy je prostym odcinkiem.
instalki Gimp pobieraj z Gimpuj z działu downoload, mają stabilne wersje.
Warto zapisywać zmiany w pliku .xcf lub .png Robię sobie bliźniacze pliki tzn plik z warstwami zapisuje w .xcf i taką samą nazwę zapisuje w .jpg (jpg to tylko zapis jednej warstwy) jeden do zmian drugi do łatwego otwierania/przeglądania
Jurek jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 13-01-2009, 16:02   #12
Evelina
Administrator
 
Evelina's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Podparyżewo
Posty: 10 206
Domyślnie

Cytat:
Napisał Jurek Zobacz post
Warto zapisywać zmiany w pliku .xcf lub .png Robię sobie bliźniacze pliki tzn plik z warstwami zapisuje w .xcf
Pliki zapisane w XCF to pliki źródłowe zachowujące wszystkie warstwy. Takie rozszerzenie nie nadaje się do wyświetlania na forum.
Cytat:
Napisał Jurek
... i taką samą nazwę zapisuje w .jpg (jpg to tylko zapis jednej warstwy) jeden do zmian drugi do łatwego otwierania/przeglądania
Nie jednej, lecz "wszystkich warstw razem, w formie jednej". Po zapisaniu, takiej "sklejki" nie da się już rozdzielić.
Evelina jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 14-01-2009, 16:07   #13
Jurek
 
Jurek's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Opolskie
Posty: 1 088
Wyślij wiadomość przez GG do Jurek
Domyślnie

Teraz jest "jasność"
Jurek jest wylogowany/a   Zacytuj
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Tryb wyświetlania

Zasady pisania postów
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać postów
Nie możesz wysyłać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Wł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum


.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:11.


Powered by: vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.