Wróć   Forum Psiakość – uroki życia z psem > Galeria > Poradniki

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Tryb wyświetlania
Przeczytany 09-07-2008, 22:44   #1
Baskomaniak
 
Baskomaniak's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 1 667
Domyślnie Problem z poprawką KB951748 do XP i W2K!

Najnowsza poprawka KB951748 do XP jaka może się pojawić na kompach użytkowników XP-eka z FireWall'em ZoneAlarm BLOKUJE DOSTĘP DO INTERNETU!
Podobno pomaga zmniejszenie poziomu zabezpieczenia w Zone Alarm do poziomu Medium (Nie sprawdzałem). Zapewne najbliższa poprawka do Zone Alarm naprawi wspomniany konflikt.
Można też odinstalować ZoneAlarm i przejść na FireWall systemowy lub nie instalować tej poprawki.
Głównym celem tego postu jest uprzedzenie Was przed "efektami" zainstalowania wspomnianej poprawki.
Pozdrawiam.
__________________
Baskomaniak jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 10-07-2008, 00:01   #2
Vogue
 
Vogue's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Gdynia
Posty: 12 808
Wyślij wiadomość przez GG do Vogue
Domyślnie

Mnie właśnie dziś dotknął ten problem. Gdy wyłączałam o 12 kompa automatycznie
wprowadził tę poprawkę. Teraz nie mam netu
Jestem sama i nie wiem co robić.
Jutro ma wpaść syn. Myślisz Jacku,że jak mi odinstaluje Zone Alarm to będzie OK?
Ps Teraz korzystam z kompa syna i nie mogę się do niego przyzwyczaić
__________________

Vogue jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 10-07-2008, 00:18   #3
Baskomaniak
 
Baskomaniak's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 1 667
Domyślnie

Bardziej byłbym skłonny do obniżenia poziomu zabezpieczenia w Zone Alarm do poziomu Medium niż jego odinstalowywanie. Myślę, że twórcy ZoneAlarm'u dość szybko zareagują na tą poprawkę i pojawi się niebawem jakaś aktualizacja.
Ta opcja jest najszybsza i najprostsza do wykonania i sprawdzenia, czy internet wrócił.

Skoro jest zainstalowany ten FireWall to znaczy, że ma "coś więcej do zrobienia" niż systemowy.

Poprawka ta ma to do siebie, że jest oznaczona jako ważna i należy do niej podejść we właściwy sposób.

Odinstalować ją można z Panelu sterowania / Dodaj usuń programy. Należy włączyć ptaszka przy Pokaż aktualizacje. Gdzieś w okolicy końca listy znajdziesz tą poprawkę, klikasz USUŃ. Komputer się zrestartuje i internet wróci.

Jeśli nic Cię nie pili, to poczekaj na decyzję syna, bo jak rozumiem, on zna potrzeby Twojego kompa. Niech zdecyduje.

__________________
Baskomaniak jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 10-07-2008, 00:34   #4
Vogue
 
Vogue's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Gdynia
Posty: 12 808
Wyślij wiadomość przez GG do Vogue
Domyślnie

Dzięki Jacku. Zaczekam na syna choć on akurat artysta- muzyk i nie za bardzo się zna. W razie czego zaczekam do poniedziałku bo wtedy wraca mąż, a on mi robił całą konfigurację.
__________________

Vogue jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 10-07-2008, 00:59   #5
Baskomaniak
 
Baskomaniak's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 1 667
Domyślnie

Cytat:
Napisał Vogue Zobacz post
...zaczekam do poniedziałku bo wtedy wraca mąż, a on mi robił całą konfigurację.
Tak będzie najlepiej.
__________________
Baskomaniak jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 10-07-2008, 03:13   #6
Baskomaniak
 
Baskomaniak's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 1 667
Domyślnie

Sprawdziłem opcję obniżenia poziomu zabezpieczeń w ZoneAlarm. DZIAŁA!
Uważam, że jest to optymalne rozwiązanie do czasu aktualizacji ZoneAlarm, z jednoczesnym załataniem XP-eka wspomnianą łatką.

Przypominam, że dotyczy to użytkowników XP z zainstalowanym ZoneAlarm'em.

Klikamy podwójnie na ikonę ZoneAlarm w zasobniku. Ikona tego programu zmienia się w trakcie pracy i może przybierać różny wygląd,
m.in. takie: lub

Otworzy się okno programu. Klikamy na zakładki (krok 1 i 2) jak na poniższej ilustracji:



Suwak, który znajduje się w pozycji High (3) przesuwamy w dół
do pozycji Med. (Medium) uzyskując ustawienie jak niżej:



Zamykamy okno ZoneAlarm'u krzyżykiem w prawym górnym rogu i po kłopocie

ZoneAlarm działa w trybie rzeczywistym, zatem już po przesunięciu suwaka system odzyska połączenie z internetem.



Ilustracje nieco odbiegają szerokością od wartości dopuszczonych w regulaminie,
ale zaniechałem ich skalowania, gdyż spadła by ich czytelność. Okna programu nie dało się już bardziej zawęzić
__________________
Baskomaniak jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 10-07-2008, 10:10   #7
Vogue
 
Vogue's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Gdynia
Posty: 12 808
Wyślij wiadomość przez GG do Vogue
Domyślnie

Jacku jesteś wielki
Jestem z siebie dumna. Zrobiłam sama tak jak to pięknie wytłumaczyłeś i internet się pojawił
Ciekawi mnie teraz kiedy będzie można z powrotem powrócić na High?

Edit: Znikł mi pasek z ikonkami różnych stron
__________________


Ostatnio edytowane przez Vogue; 10-07-2008 o 10:16
Vogue jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 10-07-2008, 14:46   #8
Baskomaniak
 
Baskomaniak's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 1 667
Domyślnie

Cytat:
Napisał Vogue Zobacz post
...
Edit: Znikł mi pasek z ikonkami różnych stron
A możesz coś bliżej? Chodzi o Pasek zakładek osobistych w FireFox'ie?

Cytat:
Napisał Vogue Zobacz post
...
Ciekawi mnie teraz kiedy będzie można z powrotem powrócić na High?...
Jak tylko pojawi się Update do ZoneAlarm. Myślę, że po ukazaniu się tej konfliktowej dla niego poprawki nastąpi to dość szybko.

__________________
Baskomaniak jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 10-07-2008, 21:18   #9
Vogue
 
Vogue's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Gdynia
Posty: 12 808
Wyślij wiadomość przez GG do Vogue
Domyślnie

Cytat:
Napisał Baskomaniak Zobacz post
A możesz coś bliżej? Chodzi o Pasek zakładek osobistych w FireFox'ie?
Dokładnie tak Już sobie go przywróciłam
Mała rzecz a cieszy !!!
__________________

Vogue jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 15-07-2008, 19:06   #10
Baskomaniak
 
Baskomaniak's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 1 667
Domyślnie

Pojawiła się już aktualizacja dla ZoneAlarm, wersja 70.483.000.
Po jej instalacji lub Update można ponownie podnieść poprzeczkę zabezpieczenia do High.
__________________
Baskomaniak jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 15-07-2008, 20:15   #11
Vogue
 
Vogue's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Gdynia
Posty: 12 808
Wyślij wiadomość przez GG do Vogue
Domyślnie

Już ją sobie pobrałam i poprzeczkę przeniosłam z medium na high
Dobrze,ze jesteś tu Jacku i to wszystko kontrolujesz
__________________

Vogue jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 15-07-2008, 20:38   #12
Baskomaniak
 
Baskomaniak's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 1 667
Domyślnie

Wszystkiego nie dam rady kontrolować i nie na wszystkie problemy techniczne jestem w stanie coś poradzić. Tym razem się dobrze skończyło
__________________
Baskomaniak jest wylogowany/a   Zacytuj
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Tryb wyświetlania

Zasady pisania postów
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać postów
Nie możesz wysyłać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Wł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum


.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:10.


Powered by: vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.