Wróć   Forum Psiakość – uroki życia z psem > Galeria > Poradniki

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Tryb wyświetlania
Przeczytany 03-09-2008, 00:28   #1
Szemrana
Małgorzata
 
Szemrana's Avatar
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 8 408
Wyślij wiadomość przez GG do Szemrana
Domyślnie Akademia fotografii - BLOKADA POMIARU ŚWIATŁA

Zmusiliscie mnie do założenia nowego tematu dotyczącego techniki fotografowania.

Znacie ten ból ?



Zachód słońca w górach, piękne kolory nieba. A więc aparat w rękę i pstryk. Parametry są nastepujące :
przesłona F/2,6 ; ogniskowa f-5,81 ; czas 1/8 sek. Pomiar światła punktowy - niestety punkt wypadł na lasy. I oto efekt.

Aparaty cyfrowe nie radzą sobie kompletnie z dużymi różnicami w oświetleniu fotografowanych obiektów.
Automatyka wariuje i jedynym wyjściem jest posiadanie aparatu z możliwością ustawienia własnych parametrów.
Żaden automat nie poradzi sobie w takich warunkach.
Niestety nie wszystkie aparaty mają taką mozliwość.

Mówi się o tym, że w przypadku aparatów cyfrowych pomiaru należy dokonywać na światła bo z cieniami aparat sobie poradzi sam.
Ci, którzy robili kiedyś analogami wiedzą, że w fotografii tradycyjnej było dokładnie na odwrót - mierzyło się na cienie bo aparat radził sobie ze światłem.

Największy problem stanowią występujące jednocześnie bardzo jasne lub bardzo ciemne miejsca na zdjęciach a ich prawidłowe naświetlenie to podstawa zrobienia dobrego zdjęcia w trudnych warunkach.

Posłużę się przykładem dwóch zdjęć



W tym przypadku wybrałam punktowy pomiar światła.
Mierzone było na tą jasną plamę słońca z prawej strony.
Zablokowałam tę wartość i podniosłam aparat, żeby skadrować je tak, jak to sobie wymyśliłam i nacisnęłam spust migawki.

Gdybym nie użyła blokady ekspozycji i nie skierowałabym pomiaru na plamę światła a próbowała zrobić zdjęcie tak, jak jest zrobione powyżej - mój aparat zmierzyłby światło dokładnie w środku kadru.
Tam jest ciemniej więc dobrałby ekspozycję tak, by cienie były bardziej czytelne.
Efekt łatwo przewidzieć – prawidłowo naświetlony las i wypalone dziury w miejscu gdzie są słoneczne plamy.

Podobnie było w przypadku tego zdjęcia



Tu MUSZĘ napisać, że te dwa zdjęcia były zrobione dwa aparatami - pierwsze kompaktem Olympus 740 C – który jednak posiadał możliwość manualnych ustawień.
Drugie lustrzanką Canon 350 d.
Wnioski wyciągnijcie już sami.

Przykład następny, kiedy chcemy zrobić zdjęcie zachodu słońca i tu znowu dwa zdjęcia.
Na początek chcę jeszcze zwrócic Waszą uwagę na znikomą ilość dolnej, nieczytelnej części z ziemią. Róbcie jej tylko tyle, ile trzeba by osadzić sensownie kadr.
Minimum ! bo przecież........ tam nie ma nic ciekawego do oglądania.
Nas interesuje jedynie piękne niebo.





Znowu użyłam pomiaru punktowego a światło mierzone było na najjaśniejsze plamy światła w dolnej części kadru (gdzies w okolicach drzew).
Zmierzone światło, naciśnięcie blokady, przekadrowanie i naciśnięcie smustu migawki.
I znowu powtórzę – gdyby nie takie działanie to pomiar światła wypadłby mniej więcej pośrodku zdjęcia. Granatowe chmury byłyby jasniejsze, dół uzyskałby więcej szczegółów ale najjaśniejsze miejsca zostałyby wypalone.

Punktowy pomiar stosuję zawsze, kiedy jest ostre słońce lub duża rozpiętość tonalna a ja chcę zrobić zdjęcie jasnego obiektu (mój pies czy np. biały kwiat).
Inne pomiary potrafią oszukać a aparat zwyczajnie głupieje.
W poniższej sytuacji nie musiałam używać blokady – pomiar wypadł mniej więcej w środku kadru a w tym miejscu był biały kwiat.



Chcę dodać, że ten sposób fotografowania sprawdza się właściwie jedynie w sytuacjach gdy zdjęcia są statyczne.
Ustawienie tych wszystkich parametrów wymaga bowiem odrobiny czasu i nie ma mowy, żeby wykonać zdjęcie warjującego białego psa.
Blokowanie ekspozycji jest niezbędne jeśli fotografujemy architekturę a słońce wyprawia psikusy w jednym miejscu świecąc ostro, by w tej samej chwili inny element ulicy krył się w głębokim cieniu.
Budynki nie skaczą, nie biegają z piłka więc jest na czas na ustawienie odpowiednich parametrów.

Kiedy jest łagodne światło wczesnego poranka, złociste światło popołudniowe, mgła czy pochmurna pogoda a kontrasty łagodne – nie ma potrzeby zabawy z takimi ustawieniami.
Aparat na automatyce poradzi sobie z takim światłem.

Gdzie Wasz aparat ma blokadę ekspozycji musicie znaleźć w instrukcjach.
Każdy model ma pewnie w innym miejscu ale........najczęściej jest to jeden z szybko dostępnych przycisków.
Ci którzy takiej blokady nie mają mogą sobie poradzić w inny sposób.
a. Ustawić aparat na automatykę.
b. Wycelować na światła i zapamiętać parametry jakie podał aparat.
c. Przestawić się na manualne ustawienia i ustawić ręcznie zapamiętane wartości.
d. zrobić zdjęcie

Znalazłam kilka ciekawych porad napisanych przez innych.
Pojadę kilka linków dla ciekawskich.

http://www.fotal.pl/artykul/FotoPora..._doc12742.html

http://www.fotoporadnik.pl/tryby-pomiaru-swiatla.html

http://www.sprzet.darekfoto.pl/ciektx23.html

A teraz do roboty
__________________
Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić.
Szemrana jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 03-09-2008, 00:49   #2
madziasto4
i brytany
 
madziasto4's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Gdynia
Posty: 15 207
Wyślij wiadomość przez GG do madziasto4
Domyślnie

Chciałam sobie już jakiś czas temu popróbować z tą blokadą pomiaru światła, ale szczerze mówiąc zgłupiałam, bo... po naciśnięciu przycisku z gwiazdką (Canon), w wizjerze nie wyświetla się ona, a powinna Coś źle robię? Coś nie działa?
__________________
Magda, Toro & Zoom www.eltorado.pl
madziasto4 jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 03-09-2008, 00:55   #3
Szemrana
Małgorzata
 
Szemrana's Avatar
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 8 408
Wyślij wiadomość przez GG do Szemrana
Domyślnie

nie działa na pełnym manualu - bo nie ma takiej potrzeby.
Ustawiasz parametry kierując aparat na światła a potem robisz po przekadrowaniu zdjęcie.
Nie działa w trybie pełnej automatyki oraz na programach tematycznych

Przynajmniej tak jest u mnie.
__________________
Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić.
Szemrana jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 03-09-2008, 01:02   #4
madziasto4
i brytany
 
madziasto4's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Gdynia
Posty: 15 207
Wyślij wiadomość przez GG do madziasto4
Domyślnie

Aaaa, to dlatego, bo ja mam właśnie cały czas pełen manual ustawiony
Na trybach z preselekcją przysłony albo migawki faktycznie działa. Bo już myślałam, że mi aparat padł
__________________
Magda, Toro & Zoom www.eltorado.pl
madziasto4 jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 03-09-2008, 01:06   #5
Szemrana
Małgorzata
 
Szemrana's Avatar
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 8 408
Wyślij wiadomość przez GG do Szemrana
Domyślnie

no i po kłopocie
__________________
Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić.
Szemrana jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 03-09-2008, 01:09   #6
madziasto4
i brytany
 
madziasto4's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Gdynia
Posty: 15 207
Wyślij wiadomość przez GG do madziasto4
Domyślnie

No dobrze, a teraz powiedz mi proszę co jest wobec tego lepszym wyjściem przy takich kłopotliwych ujęciach- kombinacje z parametrami na manualu czy użycie blokady pomiaru światła na trybie Av/Tv?
__________________
Magda, Toro & Zoom www.eltorado.pl
madziasto4 jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 03-09-2008, 01:15   #7
Szemrana
Małgorzata
 
Szemrana's Avatar
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 8 408
Wyślij wiadomość przez GG do Szemrana
Domyślnie

ja bardzo często robię zdjęcia na AV.
Myślę sobie, że to kwesta wyczucia i przyzwyczajenia jaki tryb wybierzesz.
Ważniejsze jest pamiętanie o zasadzie pomiaru światła w trudnych warunkach oświetleniowych i wybór sposobu pomiaru.
To na jakim trybie to robisz nie ma większego znaczenia.
Rób tak jak Ci wygodniej, ponieważ ten sam efekt można uzyskać na różne sposoby.
__________________
Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić.
Szemrana jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 03-09-2008, 19:58   #8
Kinia
ta co męczy psa...;)
 
Kinia's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Cieszyn
Posty: 3 527
Wyślij wiadomość przez GG do Kinia Wyślij wiadomość przez Yahoo do Kinia Wyślij wiadomość przez Skype do Kinia
Domyślnie

Przeczytałam
Czekam na kolejny tekst Akademii
I zadam pytanie czy jest możliwe takie coś
Chodzi mi o to żeby robiąc zdjęcie np. o wschodzie słońca, słońce wyszło ładne, nieprześwietlone, a ziemia taka jaka powinna, zielona. Wydaje mi się, że to nie możliwe bo mierząc na niebo albo na ziemie albo jedno albo drugie wyjdzie źle prawda? Czyli nie ma rady trzeba robić osobno niebio i osobno ziemie i potem skleić w programie? Czyli duży retusz, którego bardzo nie lubię...
__________________

Małe drzewko w WIELKIM lesie
Kinia jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 03-09-2008, 20:14   #9
Szemrana
Małgorzata
 
Szemrana's Avatar
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 8 408
Wyślij wiadomość przez GG do Szemrana
Domyślnie

Poranne światło Kiniu jest łaskawsze dla aparatu niż światło w zachodzącym słońcu.
Kontrasty są mniejsze.
Jesli robisz zdjęcia rano wystarczy, żebys przypilnowała słoneczka aby się w kadr nie załapało. A jesli już, to schowaj je za krzaczkiem czy drzewem.

Inna sprawa ma się przy popołudniowym słoneczku - tu kontrasty są dużo mocniejsze.
I masz do wyboru albo czytelny dół albo czytelną górę.
Oprócz programów graficznych i sklejenia dwóch zdjęć jest jeszcze jeden sposób a mianowicie zakup tzw szarej połówki. To taki filtr który nakręca się na obiektyw.
Filtr jest podzielony na pół - dół jest bezbarwny a góra przyciemniona.
Robiąc zdjęcie krajobrazu takie urządzonko przyciemni górną jasną część kadru pozwalając zrównoważyć dół i górę.
To świetny sposób na poradzenie sobie z takimi zdjęciami.
Wiecej o tym filtrze masz w Poradniku w temacie o filtrach
http://www.psiakosc.com/forum/showthread.php?t=933
__________________
Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić.
Szemrana jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-09-2008, 16:04   #10
Kinia
ta co męczy psa...;)
 
Kinia's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Cieszyn
Posty: 3 527
Wyślij wiadomość przez GG do Kinia Wyślij wiadomość przez Yahoo do Kinia Wyślij wiadomość przez Skype do Kinia
Domyślnie

Mam w domu szary ale nie ta średnica...
To zdjęcie było robione rano, co widać bo słońce jest nisko. Chciałam popróbować żeby trawka ładna wyszła i niebo w miare, słońce za drzewem było no ale chyba za mocno już świeciło bo wyszło takie coś

Mogłam jeszcze troszke przymknąć przysłone. Ale czy przy takich warunkach da się zrobić tak jak pisałas żeby wyszło czy słońce powinno być jeszcze niżej albo bardziej schowane>
__________________

Małe drzewko w WIELKIM lesie
Kinia jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-09-2008, 16:07   #11
Pysia
Niufomaniaczka
 
Pysia's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Sarnów
Posty: 9 844
Wyślij wiadomość przez GG do Pysia
Domyślnie

Czytam to już którys raz i nie mogę sie doczekać chmur normalnie Od kilku dni jak na złość niebo u nas nieskazitelne
Pysia jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-09-2008, 16:16   #12
Szemrana
Małgorzata
 
Szemrana's Avatar
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 8 408
Wyślij wiadomość przez GG do Szemrana
Domyślnie

Kiniu - uparłas się żeby mieć słońce w kadrze a to błąd. Jesli nie przyciemnisz np filtrem góry zawsze słoneczko ci wypali dziurę na zdjęciu.
Gdybyś skierowała aparat w prawo i pozbyła się w ten sposób słońca w kadrze wyszłoby dobrze.
Zobacz jakie piękne smugi światła snują się po trawie - skup się na nich, wydobądź jakiś detal, element oświetlony tym pięknym porannym słońcem. Jeśli to ma być krajobraz - zapomnij o słońcu w kadrze.
Nie ma cudów - aparat sobie nie poradzi ze słoneczkiem świecącym w obiektyw.
Trzeba szukać alternatywnych kadrów.
Ludzkie oko ma ogromną zdolność akomodacji a aparat to tylko urządzenie - nie jest w stanie przeskoczyć pewnych technicznych ograniczeń.

Pysiu - nie jęcz na brak chmur tylko aparat w łapkę i jazda zrobić jakieś ujęcia bezchmurkowe bawiąc się różnymi ustawieniami.
Trenuj bo jak przyjdą wyczekiwane chmurki to Ty zamiast robić zdjęcia będziesz myślała jak je robić.
Ćwicz w każdych warunkach, bo jak opanujesz technikę to gdy przyjdzie piękne światło, cudne chmury to nie będziesz myślała o ustawieniach tylko o kadrach.
__________________
Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić.
Szemrana jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-09-2008, 20:27   #13
Kinia
ta co męczy psa...;)
 
Kinia's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Cieszyn
Posty: 3 527
Wyślij wiadomość przez GG do Kinia Wyślij wiadomość przez Yahoo do Kinia Wyślij wiadomość przez Skype do Kinia
Domyślnie

Dziękuje za wytłumaczenie Popróbuje sobie jutro
__________________

Małe drzewko w WIELKIM lesie
Kinia jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 07-11-2009, 18:53   #14
Ula czarnuszka
 
Ula czarnuszka's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: na skraju lasu
Posty: 9 915
Domyślnie

Że też nie przeczytałam przed wakacjami w Hiszpanii ... Może nie miałabym tyle przepalonych zdjęć kontrasty były zabójcze bo słoneczko od wczesnego ranka do późnego popołudnia mooooocno świeciło.
__________________
Pozdrawiamy, M&S
>>GALERIA<<
Ula czarnuszka jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 18-06-2010, 20:54   #15
anea
 
anea's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa/Żołędowo
Posty: 2 608
Wyślij wiadomość przez GG do anea
Domyślnie

Wiecie jak ustawić ręcznie balans bieli w Nikonie D40x?? zgubiłam instrukcje a jest mi to na jutro niezbędne
__________________
anea jest wylogowany/a   Zacytuj
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Tryb wyświetlania

Zasady pisania postów
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać postów
Nie możesz wysyłać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Wł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum


.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:09.


Powered by: vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.