Wróć   Forum Psiakość – uroki życia z psem > Galeria > Poradniki

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Tryb wyświetlania
Przeczytany 04-07-2008, 00:03   #16
Szemrana
Małgorzata
 
Szemrana's Avatar
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 8 408
Wyślij wiadomość przez GG do Szemrana
Domyślnie

Jak zrobić szczeniakowi fotkę ....


# Wyjmujemy film z pudełka i wkładamy do aparatu fotograficznego.
# Wyjmujemy pudełko po filmie z pyska szczeniaka i wyrzucamy do kosza.
# Wyciągamy szczeniaka z kosza, otrzepujemy herbaciane fusy z jego pyska.
# Wybieramy odpowiednie tło do zdjęcia.
# Zakładamy aparat na statyw i ustawiamy ostrość.
# Znajdujemy szczeniaka i wyciągamy mu brudną skarpetkę z pyska.

# Ustawiamy szczeniaka w wybranym miejscu i wracamy do aparatu.
# Rezygnujemy z wybranego miejsca i czołgamy się za szczeniakiem po podłodze.
# Staramy się ustawić ostrość jedną ręką, drugą odpędzamy szczeniaka.
# Przynosimy chusteczkę higieniczną i wycieramy odcisk nosa z obiektywu.
# Wyciągamy kostkę z fleszem z pyska szczeniaka i wyrzucamy do kosza.
# Wyrzucamy kota na dwór i dezynfekujemy podrapany nos szczeniaka.
# Kładziemy gazety z powrotem na stoliku.
# Staramy się przyciągnąć uwagę szczeniaka piszczacą zabawką, machając nią nad głową.
# Zakładamy okulary z powrotem na nos i sprawdzamy, czy aparat nie jest uszkodzony.
# Rzucamy się do szczeniaka i wynosimy go na dwór, zanim będzie za późno.
# Wołamy ’drugą połowę’, żeby posprzątała po szczeniaku.
# Przygotowujemy sobie drinka.
# Siadamy wygodnie w fotelu i postanawiamy nauczyć jutro szczeniaka ’siad’ i ’zostań’, już z samego rana.
__________________
Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić.
Szemrana jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-07-2008, 09:32   #17
Kinia
ta co męczy psa...;)
 
Kinia's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Cieszyn
Posty: 3 527
Wyślij wiadomość przez GG do Kinia Wyślij wiadomość przez Yahoo do Kinia Wyślij wiadomość przez Skype do Kinia
Domyślnie

Bo to jeszcze pod analog było pisane? Jak dobrze, że są AF Biedny aparat po takiej inwazji szczeniaka...

Szemrana mam nowe pytanie do Ciebie. Jak wczoraj sobie na spacerze testowałam sprzęcik to głównie robiłam na tch automatycznych trubach bo coś mi ten manual nie wychodzi, a jak juz wyjdzie to po długim czasie. Nie mam jeszcze przycisków opanowanych...

I mam taki problem. Ustawiam sobie na portret i chce zrobić zdjęcie i ten guuuuupek chce to robić z lampą! Żeby zrobić bez lampy to trzeba zmienić na ten ostatni tryb, na którym ;ampa jest wyłączona. A wiesz może czy da się zrobić tak żeby wyłączyć lampe na każdym trybie? Bo w instrukcji nie znalazłam...
__________________

Małe drzewko w WIELKIM lesie
Kinia jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-07-2008, 12:02   #18
Szemrana
Małgorzata
 
Szemrana's Avatar
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 8 408
Wyślij wiadomość przez GG do Szemrana
Domyślnie

grzebię własnie w apciku i nie widzę możliwości wyłaczenia lampy w trybach programowych. Jeśli aparat uzna że lampa jest potrzebna bo jest zbyt ciemno to ją włącza i już. Ide pogmerać, może znajdę takie cóś do odłączania.
__________________
Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić.
Szemrana jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-07-2008, 12:05   #19
Kinia
ta co męczy psa...;)
 
Kinia's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Cieszyn
Posty: 3 527
Wyślij wiadomość przez GG do Kinia Wyślij wiadomość przez Yahoo do Kinia Wyślij wiadomość przez Skype do Kinia
Domyślnie

Ale dla niego jest ciemno nawet jak może uzyskać czas 1/100 przy portrecie.
A jak ja moge robić czarnego psa z lampą...
No nic wygląda na to, że musze poćwiczyć więcej na manualu.
__________________

Małe drzewko w WIELKIM lesie
Kinia jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-07-2008, 12:09   #20
Szemrana
Małgorzata
 
Szemrana's Avatar
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 8 408
Wyślij wiadomość przez GG do Szemrana
Domyślnie

W trybie P lampę możesz odłaczyć - to już wiem
__________________
Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić.
Szemrana jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-07-2008, 12:22   #21
Kinia
ta co męczy psa...;)
 
Kinia's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Cieszyn
Posty: 3 527
Wyślij wiadomość przez GG do Kinia Wyślij wiadomość przez Yahoo do Kinia Wyślij wiadomość przez Skype do Kinia
Domyślnie

Szukaj dalej, ja ze dwie godziny szukałam i nic nie wiem o trybach automatycznych.
Zepsuła mi się pogoda... chciałam pofocić pod zachmurzonym niebem ale nic bo ciągle pada
__________________

Małe drzewko w WIELKIM lesie
Kinia jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-07-2008, 12:27   #22
Szemrana
Małgorzata
 
Szemrana's Avatar
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 8 408
Wyślij wiadomość przez GG do Szemrana
Domyślnie

ostatni z trybów automatycznych na pokrętle pozwala robić zdjęcia bez flesza. (instrukcja str 54). Wygląda mi na to, że w trybach takich jak portret itp flesza nie mozna wyłączyć.
__________________
Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić.
Szemrana jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-07-2008, 12:45   #23
Kinia
ta co męczy psa...;)
 
Kinia's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Cieszyn
Posty: 3 527
Wyślij wiadomość przez GG do Kinia Wyślij wiadomość przez Yahoo do Kinia Wyślij wiadomość przez Skype do Kinia
Domyślnie

Kurcze szkoda. Bo w kompakcie zawsze się dało i to było fajne Ale trudno musze sie jak najszybciej nauczyć jak szybko wszystko ustawić.
__________________

Małe drzewko w WIELKIM lesie
Kinia jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-07-2008, 12:57   #24
Baskomaniak
 
Baskomaniak's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 1 667
Domyślnie

Obawiam się, że w trybach automatycznych ingerencja w opcje jest mocno ograniczona. Na tym w końcu polega "automat" W trybie portretowym założenie jest takie, że obiekt fotografowany jest w niewielkiej odległości, a zatem dla "pewności" automat wspomaga się lampą. Tym sposobem zdjęcie zawsze będzie poprawne, chociaż sama lampa potrafi bardzo spłaszczyć obraz. Ale jeśli zadziała inteligentnie, czyli z minimalną mocą tylko dla rozjaśnienia cieni, to zdjęcie może być OK Zrobienie efektownego portretu z grą świateł w trybie automatycznym raczej nigdy się nie uda i manual będzie niezbędny
__________________
Baskomaniak jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-07-2008, 13:03   #25
Szemrana
Małgorzata
 
Szemrana's Avatar
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 8 408
Wyślij wiadomość przez GG do Szemrana
Domyślnie

szkoda Kiniu że nie mieszkasz bliżej

Znalazłabym czas, żeby się pobawić aparatami, coś tak wytłumaczyć, wspomóc - ech
__________________
Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić.
Szemrana jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-07-2008, 13:11   #26
Kinia
ta co męczy psa...;)
 
Kinia's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Cieszyn
Posty: 3 527
Wyślij wiadomość przez GG do Kinia Wyślij wiadomość przez Yahoo do Kinia Wyślij wiadomość przez Skype do Kinia
Domyślnie

Zawsze możesz przyjechać na wakacje w góry Np. do Brennej wiesz jakie tam sa plenerki Jutro jak się wypogodzi to jade robić zdjęcia
__________________

Małe drzewko w WIELKIM lesie
Kinia jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-07-2008, 21:52   #27
Blow
 
Blow's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Gdynia/Olsztyn
Posty: 28 728
Wyślij wiadomość przez GG do Blow
Domyślnie

Ja mam niezbędną radę dla fotografujących:
Aby uniknąć zielonych zdjęć, wyłącz tryb nocny
__________________
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie
może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym
następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo
zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Blow jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 05-07-2008, 01:30   #28
basia bonnie
zUa.
 
basia bonnie's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Bielsko-Biała
Posty: 729
Wyślij wiadomość przez GG do basia bonnie Wyślij wiadomość przez Skype do basia bonnie
Domyślnie

hmm a jakie ustawienia dać na wystawe psow, na powietrzu, zeby foty jako takie wyszly?
__________________
Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów w
powyższym poście, bez podawania przyczyny.
basia bonnie jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 05-07-2008, 03:20   #29
Szemrana
Małgorzata
 
Szemrana's Avatar
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 8 408
Wyślij wiadomość przez GG do Szemrana
Domyślnie

psiaki ruchliwe są.
Masz Canon PowerShot A460 ?
Jeśli tak, to najbezpieczniej byłoby żebyś "wymusiła" na aparacie dość króciutkie czasy otwarcia migawki. W przypadku Twojego aparatu to będzie prawdopodobnie tryb "dzieci i zwierzęta" (dla obiektów szybko-poruszających się)
__________________
Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić.
Szemrana jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 08-07-2008, 09:50   #30
Kinia
ta co męczy psa...;)
 
Kinia's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Cieszyn
Posty: 3 527
Wyślij wiadomość przez GG do Kinia Wyślij wiadomość przez Yahoo do Kinia Wyślij wiadomość przez Skype do Kinia
Domyślnie

Niech mi ktoś powie co się robi z RAWem...Wytłumaczcie mi to jak dziecku. Bawie się pare dni jednym zdjęciem i ciągle nie jestem zadowolona. Mam program który był z aparatem i mam Lightroom 2. Czy ja jestem skazana na ten program od Canona? Bo zdjęcie jest w formacie CR2 i lightroom go nie widzi.
__________________

Małe drzewko w WIELKIM lesie
Kinia jest wylogowany/a   Zacytuj
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Tryb wyświetlania

Zasady pisania postów
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać postów
Nie możesz wysyłać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Wł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum


.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:56.


Powered by: vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.