Wróć   Forum Psiakość – uroki życia z psem > Administracja > Problemy, porady, uwagi...

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Tryb wyświetlania
Przeczytany 04-02-2009, 16:41   #31
M10M
Hamlet i koty
Moderator
 
M10M's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Tczew
Posty: 42 963
Domyślnie

Cytat:
Napisał Baskomaniak Zobacz post
Jedyne ograniczenia jakie można napotkać, to ich wielkość i ciężar przekraczające wartości dopuszczone w Regulaminie.
No i chyba o te cięższe chodzi.....
__________________
M10M jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-02-2009, 16:58   #32
Borsaf
 
Zarejestrowany: Nov 2007
Posty: 508
Domyślnie

Basku własnie o te cięższe chodzi.
Ten sam avatar zapisany w gig-ie spokojnie mogę zamiescić ze swojego kompa ale traci bardzo na kompresji do gif. W jpg, tiff-ie ładniejszy.
Zobacz sam...


Nie chodzi o układ, bo go ponownie poPSułam ale o niebo, które w gifie wygląda jakby każdy piksel był osobno.
Borsaf jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-02-2009, 16:59   #33
Baskomaniak
 
Baskomaniak's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 1 667
Domyślnie

Cytat:
Napisał M10M Zobacz post
No i chyba o te cięższe chodzi.....
Skoro avatarki są przechowywane na serwerze Forum, to jakieś ograniczenia muszą być. Dla serwera ważna jest waga, nie rozmiar. W przypadku zdjęć ograniczone są tylko rozmiary, a ważyć sobie może i tonę, bo to jest akurat problem "innego" serwera
__________________
Baskomaniak jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-02-2009, 17:06   #34
Borsaf
 
Zarejestrowany: Nov 2007
Posty: 508
Domyślnie

Ja siem z tym nie spieram...jakis regulamin musi być i się dostosuję. Po prostu, umieściłam ten ciężki avatar na TinyPic i jakos nie mogłam go tutaj wstawić. Ciężar pozostał niby na TinyPic, a mimo to stale mi too large wyświetlało.
Borsaf jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-02-2009, 17:07   #35
Baskomaniak
 
Baskomaniak's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 1 667
Domyślnie

Cytat:
Napisał Borsaf Zobacz post
Basku własnie o te cięższe chodzi.
Ten sam avatar zapisany w gig-ie spokojnie mogę zamiescić ze swojego kompa ale traci bardzo na kompresji do gif. W jpg, tiff-ie ładniejszy.
...
Wiem, że w gifie niektóre zdjęcia mogą wiele stracić i nie dlatego, że jest skompresowany. Kompresja GIF-a, w porównaniu go JPG, jest kompresją bezstratną. Wadą zaś GIFa jest to, że obrazek zapisuje max w 255 kolorach i to tu jest ta strata jakości. Awatarek, jest tak małym obrazkiem, że można spokojnie zastosować silniejszą kompresję dla JPG-a. Myślę, że nawet 80% nie będzie zauważalna dla oka.
__________________
Baskomaniak jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-02-2009, 17:10   #36
Baskomaniak
 
Baskomaniak's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 1 667
Domyślnie

Cytat:
Napisał Borsaf Zobacz post
... Ciężar pozostał niby na TinyPic, a mimo to stale mi too large wyświetlało.
Otóż nie. Bez względu na to, czy wskażesz Awatarek na własnym dysku, czy gdzieś w sieci, on i tak będzie skopiowany na serwer Forum i z niego wyświetlany. Dlatego ciężar zawsze będzie istotny.
__________________
Baskomaniak jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-02-2009, 17:17   #37
Evelina
Administrator
 
Evelina's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Podparyżewo
Posty: 10 206
Domyślnie

Cytat:
Napisał Borsaf Zobacz post
Basku własnie o te cięższe chodzi.
Ten sam avatar zapisany w gig-ie spokojnie mogę zamiescić ze swojego kompa ale traci bardzo na kompresji do gif. W jpg, tiff-ie ładniejszy.
Zobacz sam...


Nie chodzi o układ, bo go ponownie poPSułam ale o niebo, które w gifie wygląda jakby każdy piksel był osobno.
Ja jednak bym gifa troche bronila. Gifa tez mozna zapisac z jakością dająca sie przeżyć. Trzeba tylko dobrze dobrac parametry.
Proszę, Twój obecny avatarek jako GIF. Jest lekki. Ma ciut ponad 8kB.
__________________

Evelina jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-02-2009, 17:22   #38
M10M
Hamlet i koty
Moderator
 
M10M's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Tczew
Posty: 42 963
Domyślnie

A ja wrzuciłam z komputera - tak na próbę - byle jaki ale ciężki - 25 kB. Przyjął bez gadania
__________________
M10M jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-02-2009, 17:23   #39
Evelina
Administrator
 
Evelina's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Podparyżewo
Posty: 10 206
Domyślnie

Cytat:
Napisał M10M Zobacz post
A ja wrzuciłam z komputera - tak na próbę - byle jaki ale ciężki - 25 kB. Przyjął bez gadania
To ten co w tej chwili? Ja widze, ze on ledwo 3KB ma.
__________________

Evelina jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-02-2009, 17:26   #40
M10M
Hamlet i koty
Moderator
 
M10M's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Tczew
Posty: 42 963
Domyślnie

Nie wiem, który widziałaś. Ten sam wrzuciłam najpierw z komputera i przyjął, potem wrzuciłam go na serwer i chciałam zapisać z serwera, powiedział, że za duży. Weszłam w panel kontrolny moderatora, dałam adres ten z serwera (co to mu się nie podobał) i połknął go bez kłopotu....
__________________
M10M jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-02-2009, 17:27   #41
Evelina
Administrator
 
Evelina's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Podparyżewo
Posty: 10 206
Domyślnie

Cytat:
Napisał M10M Zobacz post
Nie wiem, który widziałaś. Ten sam wrzuciłam najpierw z komputera i przyjął, potem wrzuciłam go na serwer i chciałam zapisać z serwera, powiedział, że za duży. Weszłam w panel kontrolny moderatora, dałam adres ten z serwera (co to mu się nie podobał) i połknął go bez kłopotu....
Kuchennymi drzwiami to i dinozaura sobie wstawisz Tutaj udzielamy rad uzytkownikom, ktorzy do panelu nie maja dostepu.
__________________

Evelina jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-02-2009, 17:32   #42
M10M
Hamlet i koty
Moderator
 
M10M's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Tczew
Posty: 42 963
Domyślnie

No właśnie o to chodzi. Są jakieś problemy z wrzucaniem nieco większych z serwerów a z komputera biorą nawet duże.....
__________________
M10M jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-02-2009, 23:04   #43
Borsaf
 
Zarejestrowany: Nov 2007
Posty: 508
Domyślnie

Ewelinko nie umiem jeszcze tak ładnie zapisywać Nie wiem jakie hokus pokus zrobiłaś z bocianem ale ten tutaj zupełnie sie nie rózni od jpg-a. Pewnie jakby był wiekszy to by wyszły te 255 kolorów, czyli kiepskie przejścia tonalne, ale w tak małym naprawde nie widać. Dobrze, ze sobie lata dzieki M-ci...do Wielkanocy będzie latał, potem znowu sie pobawię i zrobię coś innego.
Borsaf jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 14-04-2009, 13:44   #44
Vectra
 
Vectra's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Posty: 1 050
Domyślnie

Podczepie się

mogę prosić o pomoc we wstawieniu avatarka ?
nie chce mi wejść .. pisze że coś nie prawidłowe buuuuu

__________________
Vectra jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 14-04-2009, 14:14   #45
Behemot
MaSONIErka
Administrator
 
Behemot's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 17 212
Domyślnie

Cytat:
Napisał Vectra Zobacz post
Podczepie się

mogę prosić o pomoc we wstawieniu avatarka ?
nie chce mi wejść .. pisze że coś nie prawidłowe buuuuu

Już jest
__________________

Behemot jest wylogowany/a   Zacytuj
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Tryb wyświetlania

Zasady pisania postów
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać postów
Nie możesz wysyłać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Wł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum


.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:31.


Powered by: vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.