14-10-2015, 15:55
|
|
|
Czipowanie psów
Myślę, że temat najlepiej pasuje do tego działu. Ostatni pies uciekł mi i choć postanowiłem, że nie będę brał następnego nie wytrzymałem. W sumie to trochę za namową dziewczyny.  W każdym razie chce sie teraz ubezpieczyć i postanowiłem psa zaczipować. Wiem, że teraz czytnik mikroczipów jest niemal w każdej klinice, a na pewno w tej z której ja korzystam. Ale czy orientujecie się jaka jest skuteczność tych czipów? Czy one rzeczywiście dają nadzieję na odnalezienie psa? Weterynarz poinformował mnie o bazie na stronie https://www.cbdzoe.pl/bazazwierzat/ ale przecież sama nie będzie się wypełniać. Kto za to odpowiada?
|
|
|
16-10-2015, 17:38
|
|
Guest
|
Jakoś sceptycznie podchodzę do czipowania psów i jakiś czas temu postanowiłem kupić gps dla psa.
Póki co działa rewelacyjnie i bardzo dokładnie, lecz dość spory wydatek to był (750zł).
|
|
|
16-10-2015, 19:31
|
|
Hamlet i koty
Moderator
Miasto: Tczew
|
Ale wiesz, że kiedy Ci psa ukradną, albo zgubi się i znajdzie go ktoś, kto odczepi nadajnik, bo nie będzie wiedział co to jest, to pa pa piesku...
Czipa jednak trudniej usunąć.
I nie trzeba go ładować
|
|
|
20-10-2015, 10:52
|
|
Guest
|
Teraz w zasadzie uznane hodowle czipują szczeniaki. Może to dobry pomysł, a może nie. To trochę tak, jak te osiedla w Warszawie, które dla bezpieczeństwa są tak chronione, że człowiek przywykły do życia w prowincjonalnym mieście czuje się na takim osiedlu jak w dobrowolnym getcie. W pewnym momencie przekraczamy granice kontroli i kiedy już tak jesteśmy pewni, że kontrolujemy sytuację to ona zaczyna kontrolować nas. Złodzieje psów i tak pozbędą się chipa, a temat tworzenia baz danych właścicieli psów do niedawna był bardzo kontrowersyjny, ponieważ te dane nie były objęte należytą ochroną. Z pozoru nieistotne szczegóły mogą nabrać zupełnie innego znaczenia, kiedy pozwolimy na to byśmy byli kontrolowani przy pomocy baz danych o tym, co posiadamy. Wszystko ma swoje jasne i ciemniejsze strony. Na przykład wirtualne spacery po mieście mogą służyć turystom, ale mogą również złodziejom. Moja przyjaciółka bardzo się zdziwiła, kiedy zobaczyła swoje obejście w Internecie, a na "filmiku" własne, nie tanie wcale samochody na podjeździe w pełnej krasie. Coś co jednych cieszy, drugich może zmartwić. Trzeba rozważyć zawsze te dobre i te gorsze strony każdego zjawiska. Nie jestem zwolenniczką teorii spisku, ale rozsądku. Takie jest moje spojrzenie na sprawę, chociaż mam psa zaczipowanego, ale nie przeze mnie, tylko przez hodowcę.
|
|
|
08-12-2015, 20:11
|
|
Miasto: na skraju lasu
|
Cytat:
Napisał mario1
Weterynarz poinformował mnie o bazie na stronie ..... ale przecież sama nie będzie się wypełniać. Kto za to odpowiada?
|
Najczęściej to weterynarze wprowadzają dane do bazy, np. gdy chipując psa wystawiają mu paszport. Nasz tak robi  . Dla zaintersowanych zgłębieniem tematu >> safe animal<<
Baza, którą mario1, podałeś nie budzi zaufania. Na dzień dobry pobiera opłatę za założenie konta, co już mi się nie podoba. Pomysł na biznes i tyle. Poza tym nie ma informacji, czy i jakie dane są przekazywane do bazy międzynarodowej. Co mi po chipie zarejestrowanym w jakiejś bazie, o której nikt nie wie??
Do poczytania >> o bazach w Polsce<<
Chipowanie jest potrzebne i nie chodzi tu tylko o kradzież. Setki psów trafia do schronisk jako "bezdomne", a często są to zwierzaki widać, że kanapowe... Ale jak odnaleźć właściciela? Jak odnaleźć swojego psa, gdy zaginął nam np. na wakacjach? Są ludzie, którzy miesiącami z wielką determinacją szukają po schroniskach, ogłaszają na fb, innych portalach, gazetach i czasem się to udaje, ale często nie. I tak pies cierpi za kratami, a gdzieś tam cierpi jego rodzina... Gdyby miał chip, a ten chip był zarejestrowany, to schronisko, do którego nieszczęśnik trafił, miałoby szansę się z opiekunem skontaktować. Miałby taką szansę człowiek, który przygarnął psa błąkającego się po ulicy i zaprowadził do gabinetu wet, żeby chip odczytać. WARTO!
|
|
|
Narzędzia wątku |
|
Tryb wyświetlania |
Tryb liniowy
|
Zasady pisania postów
|