Kadr lipca

Wróć   Forum Psiakość - uroki życia z psem > Wszystko o psach > Ni pies, ni wydra ...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Tryb wyświetlania
Przeczytany 31-10-2008, 13:03   #136
Szemrana
Małgorzata

Szemrana's Avatar

Miasto: Warszawa
Wyślij wiadomość przez GG do Szemrana
Domyślnie

w życiu nie obetnę niczego żadnemu zwierzęciu i mam za przeproszeniem w dupie mody, wzorce i tym podobne pierdoły.
Nigdy nie obcięłam i nigdy nie obetę dla estetyki bo dla mnie to chora eststyka.

Mogą sobie ludzie przyczepiać, doczepiać, ucinać, odssysać, przyszywać, powiększać co chcą ale to jest ich własna decyzja i ich ból.
Nikt nie ma prawa narażać żadnego zwierzęcia na ból czy dyskomfort dla własnego widzimisię.

To moje zdanie i moja zasada i nie mam zamiaru jej nigdy złamać
Przeczytany 31-10-2008, 14:55   #137
madziasto4
i brytany

madziasto4's Avatar

Miasto: Gdynia
Domyślnie

Zgadzam się całkowicie z Szemraną, ja nie widzę sensu w obcinaniu czegoś, co zostało stworzone przez naturę. Skoro psy i psowate mają uszy i ogony, to chyba nie po to, żeby je obcinać??
I moim zdaniem to, że ludziom podobają się bardziej kopiowane, to tylko kwestia przyzwyczajenia. Gdyby nie było psów kopiowanych, to nie miałoby się co podobać lub nie, psy z nieciętymi uszami byłyby na porządku dziennym i właśnie do takiego widoku ludzie by się przyzwyczaili.
madziasto4 jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 31-10-2008, 15:09   #138
Evelina
Dama z Thallią
Administrator

Evelina's Avatar

Miasto: Pod-Paryż-Ewo
Domyślnie

Cytat:
Napisał madziasto4 Zobacz post
Zgadzam się całkowicie z Szemraną, ja nie widzę sensu w obcinaniu czegoś, co zostało stworzone przez naturę.
Przez naturę, ale nie zapominajmy, ze przy pomocy ludzkich doborów.
Skoro nie da sie tak dobrać/wyselekcjonować rodziców, by ich dzieciom uszyska stały, trzeba się przyznać do porażki i zostawić tak jak są, a nie nożyczkami korygować to czego nie da się przeskoczyć
Przeczytany 31-10-2008, 18:10   #139
Blow
ta od Fadzika

Blow's Avatar

Miasto: Gdynia/Olsztyn
Wyślij wiadomość przez GG do Blow
Domyślnie

Cytat:
Przez naturę, ale nie zapominajmy, ze przy pomocy ludzkich doborów.
O to toW psach pozostało niewiele natury, więcej w nich czynu człowieka.
Cytat:
I moim zdaniem to, że ludziom podobają się bardziej kopiowane, to tylko kwestia przyzwyczajenia.
Też tak myślę.Myślę też, że wszystko itak idzie w dobrym kierunku a na pewno do tej pory wiele się zmieniło.Kiedyś przeciętny człowiek kojarzył wiele ras wyłącznie z kopiowanym wizerunkiem i nawet nie zdawało sobie sprawy, że ich usiki czy ogonki to wyrób człowieka dlatego była wielka rybka jak spotykał na ulicy np rottweilera z ogonkiem.Teraz jest inaczej, na wystawach królują psy niekopiowane(przynajmniej takie odnoszę wrażenie) i możnaby rzec, że niekopiowane psy stają się nowym trendem tak samo jak otwarte propagowanie myśli niecięcia psa a zwolennicy stają się niszową grupką.
Przeczytany 26-02-2009, 12:08   #140
Martens

Martens's Avatar

Domyślnie

To ja jeszcze dodam swoje zdanie.

Nie ukrywam, że jest kilka ras, które bardziej podobają mi się wizualnie z ciętymi ogonami i/lub uszami, ale nigdy nie poddałabym zabiegowi cięcia uszu swojego psa. Co innego przypadek losowy, przygarnięcie "obciętego" przez kogoś zwierzaka, co innego wysłanie swojego psa na taki zabieg w myśl osobistego pojęcia estetyki. Jak już mam wybierać rasę, to z powodzeniem znajdę taką, w której będzie mi odpowiadal i charakter, i wygląd bez poprawek.

Bo w argumenty zdrowotno-użytkowe cóż, nie wierzę. Gdyby cięcie uszu zapobiegało zapaleniom i było zabiegiem podyktowanym wyłącznie dobrem piesków, mielibyśmy kopiowane spaniele, jamniki, setery... Ogony rzekomo kaleczone na polowaniach obcina się tylko niektórym wyżłom, innym rasom myśliwskim już jakoś nie Bo im nie do twarzy? Kaukazy, którym jako jedynym obrzyna się uszy kilka dni po urodzenia, niemal na żywca, jak ogony, na polskim podwórku raczej nie muszą walczyć z wilkami, które im te biedne uszęta mogą pokaleczyć.

Cięcie uszu i ogonów jest podyktowane tylko i wyłącznie upodobaniami wizualnymi niestety. Tradycja tradycją, ale złe tradycje trzeba zmieniać. Tradycją w Polsce jest pies przy budzie na łańcuchu, co dla wielu zwolenników kopiowania jest nie do przyjęcia - w przeciwieństwie do tradycyjnej amputacji organów ciała.
Martens jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-03-2009, 19:42   #141
Evelina
Dama z Thallią
Administrator

Evelina's Avatar

Miasto: Pod-Paryż-Ewo
Domyślnie

Moj bliższy kontakt z psami i wiedza na ich temat zaczęły się dopiero kilka lat temu. Do tego czasu nie miałam, okazji, ochoty ani motywacji aby się takimi tematami interesować.
Uświadomiłam sobie dopiero niedawno, ze wiele lat żyłam w blogim przeświadczeniu, że rasy wyglądają tak jak wyglądają, gdyż takie się właśnie rodzą.
Nie miałam pojęcia, ze tnie się uszy, czy obcina ogony
Jako osoba już dorosła przeżyłam straszne zniesmaczenie do gatunku ludzkiego odkrywszy ten fakt. Normalnie jakbym się dowiedziała, że anioły maja przypinane skrzydła.
I to wlasnie zniesmaczenie, a nie moje gusta estetyczne, zdecydowało, ze jestem przeciwna kopiowaniu
Przeczytany 04-03-2009, 19:48   #142
Blow
ta od Fadzika

Blow's Avatar

Domyślnie

Moje stanowisko zmieniło się(choć wcale nie o 180 stopni) po obejrzeniu zabiegu ucinania ogona.....
Przeczytany 04-03-2009, 19:54   #143
Behemot
MaSONIErka
Administrator

Behemot's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał Blow Zobacz post
Moje stanowisko zmieniło się(choć wcale nie o 180 stopni) po obejrzeniu zabiegu ucinania ogona.....
Oglądałaś na żywo czy w necie?

Behemot jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 04-03-2009, 20:06   #144
Blow
ta od Fadzika

Blow's Avatar

Domyślnie

W necie, w necie.Ale wrażenia wizualne i dźwiękowe też są i wystarczy.
Przeczytany 04-03-2009, 20:31   #145
Behemot
MaSONIErka
Administrator

Behemot's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał Blow Zobacz post
W necie, w necie.Ale wrażenia wizualne i dźwiękowe też są i wystarczy.
Nie wątpię... Ja bym nie dała rady obejrzeć tego nawet w necie

Behemot jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 28-07-2010, 09:13   #146
patryk

Domyślnie

Znacie tę wypowiedź rzecznika związku?
http://www.radioanimals.com/kopiowan...orek_anna.html
patryk jest wylogowany/a   Zacytuj
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Tryb wyświetlania

Zasady pisania postów